Odvajanje od kajenja: Sedmi korak

By | 22/11/2013

odvajanje-od-kajenja

VIZUALIZIRAJTE VAŠ USPEH

Vaša psiha je močnejša od kateregakoli računalnika. Lahko jo uporabite v dobre in slabe namene. Vaše zmage in izgube so odvisne predvsem od tega kako imate nastavljen vaš »računalnik«. Večina vašega razmišljanja je posledica dogodkov v vaši preteklosti.

Vizualizacija je precej podobna dnevnemu sanjarjenju. Kot otroci vedno vizualiziramo to, kar bi radi imeli. Ko pa odrastemo, postane vizualizacija izdelava scenarijev strahov, zaskrbljenosti in gojišče slabih spominov.

Naš mental ne loči med pravimi in vizualiziranimi dogodki. Zato še vedno velja izrek: »Ste to, kar mislite, da ste.«

Vizualizirate lahko veliko stvari, tako dobrih, kot tudi slabih. Vse, kar boste vizualizirali, bo vaš mental sprejel kot resnico – realnost.

Razmišljate pozitivno – pozitiven rezultat

Razmišljate negativno – negativen rezultat

Da bi razumeli vizualizacijo v smislu odvajanja od kajenja, vam predlagamo naslednje tehnike in načine vizualiziranja:

  • Vizualizacije se ponavadi prične s pozitivno afirmacijo. Izberite si eno, ki vam je bolj pri srcu in jo ponovite vsaj 6 krat. Primeri afirmacij: Ne kadim več; Kot nekadilec se počutim odlično; Globoko diham in se veselim vsakega novega trenutka brez cigarete;
  • Napišite nekaj ciljev povezanih s kajenjem. Primeri ciljev: Moje telo ne potrebuje nikotina; Nehal bom kaditi do tega in tega datuma; Drugo leto bom s privarčevanim denarjem odšel na dopust v _____;
  • Da bi dosegli globoko stanje vizualizacije, je pomembno, da ste čim bolj umirjeni. Zato se vsedite na stol in zaprite oči. Začnite globoko dihati. Zamišljajte si, da ste na vrhu stopnic. Nato začnite odštevati od 10 proti 0. Pri vsaki številki enkrat zajamite zrak in ga nato izdihnete. Ob odšetavnu si predtavljajte kako stopate po stopničkah navzdol ter si poleg govorite sledeče: »Postajam vedno bolj umirjen. Hodim vedno globje vase.« Kadar pridete do števile 0, se nahajate na dnu stopnic in globoko v sebi začutite mir. Takrat ostanite za minuto ali dve v tišini. Nato pričnite z afirmacijami, ki ste jih predhodno napisali ter pripravili za ta namen.
  • Pričnite z vizualizacijo. Čim bolj živo si predstavljajte to, kar si želite doseči. V vizualizacijo vključite vse čute. Na začetku bodo slike, ki si jih boste predstavljali, bolj motne in ploščate. Sčasoma pa bodo slike dobile globino in vizualizacija bo postala bolj živa.
  • Vizualizirajte čista pluča; Vizualizirajte kako na datum, ki ste ga določili za prenehanje kajenja, mečete cigarete v smeti; Vizualizirajte kako se družite z nekadilci, kako vas sodelavci hvalijo, ker ste nehali s kajenjem; kako vohate sveža oblačila;……skratka vizualizirajte vse tisto, kar si želite kot nekadilci.

Spremenite vaše afirmacije v vizualizacijske slike. Priporočljivo je, da vsaka slika, ki jo vizualiziramo, ne traja več kot 30 sekund.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja