Odvajanje od kajenja: Osmi korak

By | 23/11/2013

odvajanje-od-kajenja

PREPOZNAJTE SPROŽILCE

Vaš naslendji korak je prepoznavanje sprožilcev kajenja.

Sprožilec kajenja je nekaj, kar v vas avtomatično sproži željo po kajenju. Primer: po kosilu ste vedno navajeni prižgati cigareto. Ko boste nehali s kajenjem, bosta vaše telo in psiha po kosilu sprožila željo po kajenju. Tako je »trenutek po kosilu« sprožilec želje po kajenju.

Prepoznajte vaše sprožilce ter si jih napišite.

Najpogostejši sprožilci so sledeči:

· Ljudje: kadar ste v družbi s kadilci, je velika možnost, da boste prižgali cigareto. Obenem je v vaši bližini vedno tudi nekaj takih, ki vas spravljajo ob živce ali v stresno situacijo, kar vas avtomatsko potegne v to, da bi prižgali cigareto ter se s tem umirjali

· Prostor: nekateri prostori nosijo sinonim kajenja (npr. bifeji, gostilne,…). Obenem so vsa mesta, kjer še ali ste kadili, predstavljajo zelo velike sprožilce (domači balkon, služba,….)

· Dogodki: nenapovedani dogodki kot je bolezen ali smrt v družini sprožijo stres, kar posledično sproži vašo željo po kajenju. Pomembni sprožilci so tudi družabni dogodki (športne prireditve, zabave,……)

· Stres v vseh oblikah je edinstven sprožilec, ki povzroči poseganje po cigaretah. Cigarete imajo za mnoge kadilce sloves pomirjevala. Posledično veliko kadilcev posega po cigaterah, ko se želijo umiriti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja