Fobije? Preberite kako vam lahko tehnika EFT pomaga

By | 28/10/2013

Tehnika EFT - tehnika čustvene osvoboditve

Fobija: Strah pred injekcijami

Je eden redkih strahov, ki mu medicina ne posveča dovolj pozornosti. Zakaj? Zato, ker vsi tisti, ki imajo strah pred injekcijami, ne hodijo na zdravniške kontrole in se izogibajo situacijam, ki bi vključevale odvzem krvi. Krvna slika je namreč osnova vsake preventive ali zdravljenja v zdravstvenih inštitucijah in je zato neizogibna. Z izogibanjem kontrole krvi se tako problemi pri odvzemih krvi v večjem obsegu ne pojavljajo. Ne bi bilo prav misliti, da v laboratorijih ne poskušajo reševati problemov ljudi, ki imajo to vrsto fobije. Imajo stol, ki omogoča odvzem tako iz ene ali druge roke, obenem pa ima možnost naklona v katerokoli smer. V marsikaterem laboratoriju pa nimajo ležišča, ki bi omogočalo odvzem krvi v ležečem položaju. Pustimo to. Posvetimo se fobiji kot osnovi. Večinoma ljudi, ki ima strah pred injekcijami, ima bližjega sorodnika ali enega izmed staršev, ki ima prav tak strah. To pomeni, da ima fobija pred injekcijami tudi genetsko komponento. Pri »injekcijski fobiji« je treba biti najbolj pozoren na psihične reakcije, ki jih vbod povzroči in ne na vbod sam. Strah pred injekcijami je eden izmed najgloblje vsajenih strahov v naši psihi.

Reševanje problematike strahu se strokovnjaki lotevajo na več načinov. Nekatere smeri reševanja oziroma preprečitve fobične reakcije so:

  • odvzem krvi v ležečem položaju s tem, da podložijo noge;
  • dihalne vaje;
  • razne kreme, spreji in podobno.

Tehnika EFT zelo uspešno rešuje fobični problem odvzema krvi.

Fobija: Strah pred letenjem

To je strah, ki lahko povzroči paničnost. Strah pred letenjem je posplošen pojem, ki je sestavljen iz več strahov: strah zaprtega prostora na letalu, pred nezmožnostjo pobega ali izhoda iz letala, pred vzletom, pred samim letenjem, pred pristankom, pred turbulenco, pred terorističnimi napadi, pred padcem letala, itd.

Z EFT-jem lahko na zelo preprost način odpravimo strah ter omogočimo ljudem, da brezskrbno letijo na poslovnih ali zasebnih potovanjih, ki vključujejo potovanje z letalom.

Fobija: Strah pred javnim nastopanjem

Vsak posameznik, ki ima strah pred javnim nastopanjem, misli, da se to dogaja samo njemu. Resnica je, da je fobija del vsakdanjika mnogih ljudi. Simptomi, ki se pojavljajo, ko nastopi situacija/impulz, so dušenje, nesposobnost govora, tresoč glas, hitro dihanje, povečan utrip srca, potenje. Človek bi bil raje kjerkoli drugje. Izvor strahu je mnogokrat povezan z negativnimi izkušnjami iz preteklosti. Zelo verjetno je, da je imel v preteklosti trenuten napad panike ali se je počutil nelagodno ob javnem nastopanju. Njegova psiha je takoj povezala trenutek panike z nevarno situacijo in s tem vzpostavila obrambni mehanizem.

S tehniko EFT zelo uspešno rešujemo probleme povezane s strahom pred javnim nastopanjem.

“Poslovneži, direktorji podjetij ter vsi, ki se znajdejo v položaju, ko morajo nagovoriti večje število ljudi, zelo cenijo tehniko EFT.”

Fobija: Strah pred insekti

Mnogokrat je izvor strahu v travmatični izkušnji v rani mladosti. Ljudje s strahom pred insekti začutijo strah že, če je v prostoru možnost prisotnosti insektov. Strah nastopi tudi ob pogledu na sliko insekta, fobija pa ob direktnem stiku ali prisotnosti insekta v prostoru ali bližnji okolici. Za nastanek fobije pred insekti je dovolj že ena negativna izkušnja v času rane mladosti.

Z EFT lahko problem strahu pred insekti rešimo v zelo kratkem času.

Fobija: Strah pred zdravniki in zobozdravniki

Največkrat je strah pogojen s travmatičnimi izkušnjami v otroštvu (med zdravljenjem bolezni). Tako psiha poveže strahove z medicinskimi postopki in z zdravniki samimi, z belo haljo, zdravniškimi inštrumenti, vonjem v laboratoriju in podobnim. Ko pride človek s strahom pred zdravniki do zdravnika misli, da se mu lahko zgodi najhujše v življenju.

Fobija: Strah pred odprtimi prostori

Človeka s problemom agorafobije je strah na mestih, kjer se lahko pojavi odprt prostor: doma, v službi, v nakupovalnih centrih ; Skratka povsod, kjer lahko pride do »impulza«. Agorafobija je situacija, ko se človek začenja izogibati vsem odprtim prostorom. To vključuje vožnjo po cesti, potovanja, biti sam nekje, srečanja, nakupovanje, prostori polni ljudi. Ob pojavu pretirane zaskrbljenosti lahko pride do izgube kontrole nad sabo. Zaradi stalnega soočanja s takimi in podobnimi situacijami, postaja življenje vse težje in težje. Človek porabi ogromno energije na račun skrivanja svoje stiske in življenje mu postaja vedno bolj zapleteno.

Fobija: Strah pred višino
To je eden izmed dveh naravnih strahov. Oseba se boji višine, ker lahko pade in se huje ponesreči ali celo umre. Zato se mnogokrat pojavi pretiran strah pred višino.

Drugi naravni strah je strah pred glasnim zvokom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja